KOCAELİ-İZMİT İŞ HUKUKU AVUKATI
GELİR VERGİSİ
İş akdinin feshi davalarında bilinmesi gereken ilk konu iş akdi fesih edildiğinde işçilerin genel kanun olan 4857 sayılı İş Kanun’una tabi olacağıdır. Ayrıca işçiler ile alakalı 5953 sayılı Basın İş Kanunu, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gibi kanunlar bulunmaktadır. İş akdinin feshi avukatı olarak işçilerin genel nitelikteki İş Kanununa veya özel nitelikteki diğer kanunlara tabi olduğunun ayrımını yapmakta ve işçilerin en etkili çözümü almasında yardımcı olmaktayız.
İş akdinin feshi avukatı olarak iş hukukunda uzman olan ve İstanbul da bulunan büromuza ve kadromuza ulaşabilmek için İletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İş sözleşmesinin feshedilmesi neticesinde işçinin maaş paketinde gelir vergisi kesintisi yapılmadan alması konusunda ise:
MAAŞ PAKETİNDEN GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILAMAZ
Maaş paketi verilerek işten ayrılan çalışanlardan ( yani ikale sözleşmesi ile işten ayrılan çalışanlardan) bu maaş paketinin %35'ine kadar gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. 21 Mart 2018'den*** önce yapılan kesintilerden Vergi Mahkemesinde dava açarak geri alınması mümkündür. Kesinti yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde açılmayan davalar zamanaşımına uğrar.
Gelir Vergisi kanununun 25. maddesinin birinci fıkrası gereğince tazminat olarak ödenen bedeller gelir vergisinden muaf olduğu halde işverenler ödeme yaparken gelir vergisi kesintisi yapmaktadır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 61. maddesinde ücret işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilen menfaatlerdir.
İkale bedeli yani maaş paketi ile yapılan ödeme işi iade davası açılmaması için yapılan bir ödemedir ve çalışanın hizmetleri karşılığında yıpranma payı olarak ödenen bir ödemedir dolayısıyla gelir vergisi ne tabi tutulmamalıdır. Buna dair İstanbul 9.Vergi Mahkemesinin, İstanbul 14.Vergi Mahkemesinin, İstanbul BAM 4.Vergi Dava Dairesinin vermiş olduğu emsal kararlar mevcuttur.
Burada yapılması gereken yasal başvuru ve cevap sürelerine uyarak sırasıyla; Vergi Dairesine başvuru yapılıp red cevabı veya cevap gelmemesi durumunda, Maliye Bakanlığına şikayet yoluyla başvuru ve süresi içinde Vergi Mahkemesine başvuru yaparak kesintiyi geri almak mümkündür.
*** 21.03.2108 tarihinde yayımlanan 7103 sayılı kanunla 21.03.2018 tarihinden sonra yapılan kesintiler yasal zemine oturtulmuştur.
Alanında uzman kadrosuyla Kocaeli-İzmit’te faaliyet gösteren Polatoğlu Hukuk Bürosu iş sözleşmelerinin feshinde maaş paketinde işçilerin hak ettikleri ücreti alırken gelir vergisi kesintisi yapılmaması konusunda avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir. İş akdinin feshi avukatı olarak deneyimli, birikimli ve donanımlı kadrosu ile müvekkillerine hizmet veren Polatoğlu Hukuk Bürosu işçilerin en hızlı sonucu alabilmesi için Kocaeli-İzmit’te çalışmalarını yürütmektedir. Daha detaylı bilgi için iletişim bölümünden bizimle irtibata geçebilirsiniz.