
Türkiye Barolar Birliği tarafından hukuksal yollar tarafından hakkını aramak isteyen, fakat maddi durumu elvermeyen vatandaşlar için ücretsiz avukat atar. Hak arama özgürlüğü ve güvencesi ile vatandaşı hukuki işlerini yürütür. Bu hizmet Adli Yardım olarak adlandırılır. Bu hizmetten faydalanabilen davalar sadece, icra takipleri ve hukuk davalarıdır. CMK yani Ceza Mahkemesi Hukuku hükmünde görülecek bir dava varsa, Davanın görüleceği mahkemeye başvurarak ücretsiz avukat talep etme hakkına sahip olabiliyorsunuz.
Adli Yardım Kurumu tarafından Kişilerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engellerin kalkması eşitliğin sağlanması bu sisteme başvuruluştur. Bu sistemde avukatlık ücretlerinin ücretsiz olmasının yanı sıra diğer yargılama giderlerini de karşılamak için bulunuyor. hukukta maddi duruma sahip olmayan kişilerin yargılama giderleri ya ücretsiz olarak ya da bağışık olarak sağlanmaktadır.
Adli Yardım, adli yargılanmak için sistemde;
Mahkeme masrafları, Ücretsiz Avukatlık hizmeti olarak ikiye ayrılır.
Mahkeme Masraflarına İlişkin Maddi Yardım
HUMK ‘’Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanunu’’ 465. Maddesinde Mahkeme masraflarına ilişkin maddi yardım hakkında detaylar mevcut bulunmaktadır. Kanuna göre Adli Yardımın Sunduğu olanakları avukatınızdan ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Ücretsiz Avukat Hizmetine İlişkin Adli Yardım
Adli Yardım kurumu tarafından Barodan ücretsiz avukat talebi doğrultusunda avukat ataması iki şekilde olur.
Barodan Avukat Talebi İçin Gerekli Evraklar
Barodan Avukat talep ederken adli süreci yürütmek için giderleri karşılayamayacak güçte olduğunuzun belgesi olması gerekir. bazı durumlarda fakirlik belgesinin yanı sıra aylık geliri gösteren belgeler de gerekebilir. Aynı zamanda üzerinizde herhangi bir gayrimenkul, araç olmadığını gösteren belgeler, herhangi bir sigortadan faydalanmadığınıza dair belgeler talep edilir.