
TÜRK VATANDAŞLIĞININ SEÇME HAKKI İLE KAYBI-KOCAELİ-İZMİT AVUKATI
TÜRK VATANDAŞLIĞININ SEÇME HAKKI İLE KAYBI
Türk vatandaşlığı çeşitli ihtimaller dahilinde seçme yoluyla kaybedilebilir. İlk olarak ilgili konu Türk Vatandaşlık Kanunu’nun 34 ve 35. Maddelerinde düzenlenmiştir.
MADDE 34 – (1) Aşağıda durumları belirtilenler, ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde Türk vatandaşlığından ayrılabilirler.
a) Ana ya da babadan dolayı soy bağı nedeniyle doğumla Türk vatandaşı olanlardan yabancı ana veya babanın vatandaşlığını doğumla veya sonradan kazananlar.
b) Ana ya da babadan dolayı soy bağı nedeniyle Türk vatandaşı olanlardan doğum yeri esasına göre yabancı bir devlet vatandaşlığını kazananlar.
c) Evlat edinilme yoluyla Türk vatandaşlığını kazananlar.
ç) Doğum yeri esasına göre Türk vatandaşı oldukları halde, sonradan yabancı ana veya babasının vatandaşlığını kazananlar.
d) Herhangi bir şekilde Türk vatandaşlığını kazanmış ana veya babaya bağlı olarak Türk vatandaşlığını kazananlar.
(2) Yukarıdaki hükümler gereğince vatandaşlığın kaybı ilgiliyi vatansız kılacak ise seçme hakkı kullanılamaz.
Bu kapsamda sırasıyla inceleyecek olursak:
SEÇME HAKKI İLE TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAYBETMENİN GEÇERLİLİĞİ VE SONUÇLARI
Bu konu da ilgili kanunun 35. Maddesinde düzenlenmiştir.
MADDE 35 – (1) Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığının kaybı, bu hakkın kullanılmasına dair şartların varlığının tespitine ilişkin karar tarihinden itibaren hüküm ifade eder.
(2) Seçme hakkını kullanarak Türk vatandaşlığından ayrılan kişilerin eşleri ve çocukları hakkında 27 nci madde hükümleri uygulanır.
Kanunun önemli olan fıkrası ikinci fıkradır. İkinci fıkrada Türk vatandaşlığından çıkan kişilerin eşlerine ve çocuklarına uygulanacak hükmü düzenlemektedir. Burada atıf yaparak 27. Maddeye yollama yapılmaktadır. O maddede de düzenleme şu şekildedir:
(2) Eşlerden birinin çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmesi diğer eşin vatandaşlığına tesir etmez. Türk vatandaşlığını kaybeden ana ya da babanın talebinin bulunması ve diğer eşin de muvafakat etmesi halinde çocukları da kendileri ile birlikte Türk vatandaşlığını kaybederler. Muvafakat verilmemesi halinde hakim kararına göre işlem yapılır. Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını birlikte kaybeden ana ve babanın çocukları da Türk vatandaşlığını kaybeder.
HİZMETLERİMİZ VE İLETİŞİM
Kocaeli-İzmit’te bulunan Polatoğlu Hukuk Bürosu olarak Türk Vatandaşlığından seçme yoluyla çıkma konusunda müvekkillerimize danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktayız. Ayrıca vatandaşlık hukuku konusunda uzman kadromuzla vatandaşlığın kazanılması, kaybettirilmesi gibi konularda da profosyonel hizmetler sunmaktayız. İletişim bölümümüzden bize ulaşabileceğiniz gibi Kocaeli-İzmit’te bulunan büromuzu ziyaret edebilirsiniz.